Synnervika femundsmarka – 25-28, februar 2016

Torsdag 25, februar kjørte jeg, Frøya og faren min til Synnervika i nordenden av Femunden. Det virket som Frøya klarte seg fint på en så lang kjøretur. Vi måtte bare stoppe noen ganger og lufte henne. Når vi kom til Synnervika snødde det masse. Klokka var cirka 17:00 når vi kom dit, men det hadde heldigvis ikke blitt helt mørkt ennå. Vi tenkte vi kanskje skulle gå til en hytte som heter Furubakken. Før, når vi har vært er på vinteren har vi gått til Lortholbua. Og da har vi gått fra Synnervika og rett igjennom skogen og da har vi alltid gått litt feil. Så nå tenkte vi at det er like greit og gå langs femunden og forbi Lortholtjern og Litllangtjønna. Når vi hadde kommet til Nordvika begynte Frøya å få masse snø sitende fast i pelsen på sine. Så vi gikk til Lortholbua, istedenfor Furubakken. I Lorthollbua var det ikke noe ved, så vi måtte sage og hogge ved. Saga var veldig dårlig, så det tok lang tid før vi fikk nok ved i hytta. Bildet over er faren min i Lortholbua på kvelden.

Bildet over er Frøya og pappa som leker i Lortholbua på morgenen.

Det har snødd ganske mye om natta, kanskje 15 cm. Lortholbua er en av mange buer i Femundsområde som eies av statskog og de er helt gratis. De fleste er rundt Mugga vassdraget, men det er også noen langs Røa og i Flensmarka. Bildet over er Lortholbua.

Bildene over er Frøya som går i dyp løssnø. Pelsen hennes er sånn at snøen fester seg lett til henne. Spesielt hvis det er rundt null grader og nysnø. Så hun har på hundesokkene når det er sånt føre.

Bildet over er Store Svuku, som er et fjell cirka en mil sør for Røa. Fjellet er 1416 meter over havet.

Bildet over er Frøya som går rett bak pappa sånn at hun tråkker på skiene hans sånn at det lugger. Vi skal prøve å lære henne og gå først.

Femunden er norges tredje største innsjø og den andre største naturlige innsjø siden Røssvannet i Nordland er demmet opp i 1957, slik at den er større en Femunden. Femunden har et areal på 203,4 kvadratkilometer og ligger 664 meter over havet. Den har to utos, en naturlig og en mennesker har laget, som heter Tømmerrenna som renner mot Feragen sånn at man kunne lettere frakte tømmer til Røros i gamle dager. I den naturlige utosen renner Femundselva ut av Femunden som ettervært blir til Trysilelva som igjen renner inn i Sverige, og blir til Klaraelven som renner ned i Vanern og kommer ut på andre siden av Vaneren og blir til Gøtaelv som renner ut ved Gøteborg. Bildene over er Femunden. Når vi hadde gått litt forbi Nordvika gård, fant vi et sted som noen hadde gått på ski før oss, slik at vi ikke trengte å vasse i masse løssnø. Vi hadde egentlig planlagt å gå til Muggsjølia, men siden det var så masse snø fant vi ut at det blir for vanskelig og tungt for Frøya. Så da går vi enten til Gubbtjønbua eller Grunnhåbua som bare er 2-3 km inni skogen ved Femunden. Den løypa vi gikk på så ut til og gå mot Gubbtjønnbua og det så ut til at ganske mange hadde gått i den retningen, så vi tenkte at det er sikkert folk i Grunntjønnbua. Så vi gikk bort fra løypa i retning Grunnhåbua. Det ganske mye løssnø i løypa. Ettervært begynte Frøya og bli ganske sliten og det satt fast mye snø i pelsen hennes. Men det var bare 1.5 km igjen til Grunnhåbua.

Bildet over er Frøya som går i djupsnøen. Hun stod mange ganger og bare så på Endre mens han var 100 meter unna. Vanlighvis går hun rett bak den som går først, men nå var hun ganske sliten.

Ettervært kom vi fram til Grunnhåbua. Bildet over er på kvelden i Grunnhåbua. Vi smeltet masse snø, selv om vi hadde med isboret og er rett ved siden av Grunnhåen. Frøya så ikke ut til å skjønne at ovnen var varm. Hun gikk helt borti ovnen sånn at det røk av pelsen hennes.

I cirka 20 minutter på kvelden på fredag var det stjerneklarte. Det var den eneste natta med Stjerneklart vær. Det var egentlig meldt klart vær nesten hele turen, men det ble det ikke. Bildet over er Grunnhåbua.

Bildet over er en 15 minutter lang eksponering av stjernene rett utenfor hytta.

Så ble det overskyet igjen og begynte og snø. Lyset inni skogen er Grunnhåbua.

Bildet over er Grunnhåbua på lørdagen.I dag har vi tenkt at vi skal gå mot Gubbtjønnbua. Bildene over er Frøya.

Bildet over er pappa og Frøya på Grunnhåen. Grunnhåen er en del av Mugga som er en liten elv som kommer fra svenskegrensen og renner ut i Femunden.

I dag var det vekslende vær med litt snø, vind og sol.

Bildene over er meg og Frøya.

Vinden blåser snøen ned fra trærne.

Nå er vi fremme ved Gubbtjønnbua og heldigvis er den ledig. Det var en som sa at i selve Gubbtjønna er det ikke fisk lengre, men det var det før.

Pappa som koser med Frøya.

300 meter øst for Gubbtjønnbua ligger Svartsjøen som er et mellomstort vann som vi skal prøve og fiske i.

Frøya lurte nok på hva vi drev med.

Vi fikk ikke noe fisk i Svartsjøen denne gangen. Bildene over er Frøya på Svartsjøen.

Vi spilte litt kortspill og leste i noen blader på kvelden.

Frøya som hopper over pulken. På søndags morgen.

Bildet over er pappa som ser på Frøya ut vinduet på døra.

Nå må vi gå tilbake til bilen.

Bildet over er Frøya på Femunden på vei tilbake til bilen.

Når vi kom til bilen, var den dekket med 30 cm snø. Så vi måtte måke bilen ut av parkeringen. På vei hjem forbi Feragen holdte vi nesten og kjøre på et rådyr, men det gikk heldigvis bra. Bildet over er en øy på Femunden.

#femunden #nasjonalpark #femundsmarka #synnervika #lortholbua #grunnhåen #grunnhåbua #gubbtjønna #gubbtjønnbua #svartsjøen #mugga #nordvika #hund #goldendoodle #februar #snø #ski #skitur #isfiske #snøvær #hundesokker

Kommentarer