5 dagers tur i Femundsmarka i april 2016

turen var fra tidsperioden 8-13, april 2016

Fredag 8, april dro jeg og Frøya fra Gjelleråsen for å gå på tur i Femundsmarka. Vanligvis har jeg naturfag og matte på fredager, men moren min skulle dra til Sverige med jobben sin. Da kunne ikke jeg være på skolen siden jeg måtte passe hunden min Frøya,og da kunne vi like greit dra på tur. Det var meldt kjempefint vær med sol og lite vind. Jeg kjørte til en parkeringsplass mellom Elgådalen og Valdal som ligger 2 km sør for Femundsmarka nasjonalpark. Jeg tenkte jeg skulle gå fra Elgådalen til Røaområde, der det er noen hytter hvor man kan sove i helt gratis. Bildet over er Frøya ikke langt unna parkeringsplassen ved Elgådalen.

Frøya stjal hansken min.

Bildet over er Frøya som trodde det ene furutræet var farlig. Hun knurra til den og var redd den. Bildet under er nærbilde av furu træeet.

Femundmarka nasjonalpark ble opprettet i 1971 og ble utvidet i 2003 til 597 kvadratkilometer. Nasjonalparken ligger mellom Femunden og Sverige. På svensk side ligger Rogen og Langfjellet naturreservat pluss noen mindre naturreservat og Tufsingdal nasjoanlpark. Sammen med Femundsmarka nasjonalpark er det cirka 2000 kvadratkilometer. Mellom Norge og Sverige, mest i Sverige, ligger vannet Rogen som er et stort vann. Elva Røa renner ut av Rogen og inn i Femunden. De fleste som drar til Femundsmarka drar i Røa-område. Der er det masse fine fiskevann.

Frøya fikk en brødskive med kaviar som hun likte ganske godt. Bildet over er Frøya som spiser kaviar.

Bildene over er Frøya som løper for å bruke energi som hun har spart på, i en lang kjøretur fra Gjelleråsen.

Bildet over tror jeg er fjellet Nipfjællet i Sverige.

De 4 bildene over er tatt sør for Digerhogna.

Bildet over er fjellet Elgåhogna, som er det nest høyeste fjellet i Femundsmarka nasjonalpark. Fjellet er 1460 meter over havet.

Det var ganske lite snø oppå fjellet for årstiden.


Det fløy noen ryper rett forbi teltleiren. Jeg satte opp teltet cirka 1 km øst for Forbogen nord for Litle Grøvelsjøen.

Det var litt nordlys i natt.

Frøya elsker å løpe.

De 2 bildene over er på morgenen på teltplassen.

Bildet over er jeg og Frøya ikke langt unna Rønsjøen.
På Rønsjøen boret jeg et hull i isen, drakk litt vann og fiska litt. Utan at noe fisk beit på.

Bildet over er Frøya som sover litt når jeg tok en liten pause.

Når jeg kom til område rundt Volsjøen var det veldig lite snø og mye mer humpete, som på bildet over.

Det var veldig lite snø i Grøtådalen, som man ser på bildet over. Mer bart en snø ihvertfall. Det blir kanskje veldig vanskelig å gå med pulk og ski.

Det var en god del rein i Grøtådalen. Bildet over er noen rein med Røvolen og Røvolstjønnan i bakgrunnen.

Jeg satt fast skiene på pulken og gikk nedover Grøtådalen. Siden det er for lite snø for å gå på ski. Rett ovenfor tregrensa var det nesten ikke snø i det hele tatt. For håpe det er mer i lavlandet.

Jeg klarte og komme meg ned i skogen, der det er mer snø selv om det er veldig lite snø er også.

Det gikk en rein flokk over Grøtåa.

Jeg skal prøve og gå til Roastbua, hvor jeg kan overnatte. Bildet over er jeg som prøver og få pulken over en liten bekk uten at den blir vått.

På krokåthåen var det masse rein. Hunden min Frøya var bare litt interessert i dem, men ikke så veldig.

Endelig fremme ved Roastbua som ligger øst i øvre Roasten der røa renner inn i Roasten.

Det var ganske klart i natt med masse stjerner. Det var åpent vann der røa renner inn i Roasten.

Det var vanskelig og få det varmt i Roastbua. Siden det var noen hull i døra.Det var -10 grader på morgenen sto det på termometeret i hytta. Men når sola sto opp ble det fort ganske varmt, sånn cirka 6 varmegrader.

Bildet over er Røa ved siden av Roastbua, med Store Svuku i bakgrunnen.

Isen ser ikke trygg ut her.

Frøya som slapper av i hytta på morgenen.

Roastbua er en ganske stor bu. Den største i Femundsmarka jeg har vært i. Det er i hvertfall 10 sengeplasser.

Bildet over er jeg som hogger ved til den neste som skal bruke hytta.

I dag den 10, april skal jeg prøve og gå til Møllerbua ved Litlebuddhåen, hvis det er nok snø. Jeg gikk en stykke bort fra elva Røa siden jeg ikke turte å gå oppå isen på elva. Og jeg tenkte det kanskje var lettere terreng. Det var akkurat nok snø til at jeg gikk, men det var ganske vanskelig å gå med all de steinene som stakk opp av snøen.

Når jeg kom til Storrundhåen gikk jeg bare over vannet siden det var langt unna elva. Bildet over er Frøya som løper på Storrundhåen.


Bildene over er Møllerbua. Den var mye mindre en Roastbua. Men stor nok og den var mye lettere og få varm.

Frøya som sover i Møllerbua.

Det er ganske mange gratis hytter i femundsmarka i hvertfall 15, og alle tilhører Statskog. Jeg har kanskje vært i halvparten av dem. I tillegg er det noen turistforeningshytter som for eksempel. Svukuriset, Røvollen og Ljøsnavollen. Møllerbua var en ganske koslig hytte. men det er bare 2 sengeplasser.
Bildet over er Møllerbua.

I dag skal jeg prøve og gå til Vonsjøen. Den korteste veien er over Rogsvola. Men jeg tenker siden det er så lite snø er det lettere å gå inn i Sverige på Rogen og så inn i Norge igjen til Litle vonsjøen også videre. Bildet over er fra Rogshåen.

Bildet over er på innsjøen Rogen i Sverige.

I dag var det litt overskyet og snødde litt med ganske fint vær  likevel. Bildet over er Litle Vonsjøen.

Mellom Lilte Vinsjøen og Vonsjøen var det mange fine furutrær. Bildet over er en av dem tatt litt sør for Litle Vonsjøen.

Frøya gjemmer seg bak den fine furua.

Det var ganske humpete terreng mellom litle Vonsjøen og Vonsjøen. Det var lite snø og mye stein.

Pulken velta mange ganger og det var nesten ikke snø.

Det var nesten en km med sånn stein terreng litt nord for Vonsjøen. Pulken ble nok bulkete etter all den steinen. Det tok 3 timer å gå på ski mellom Litle Vonsjøen og Vonsjøen selv om det bare er 1.5 km.

Endelig fremme ved Vonsjøen. Bildet over er Frøya som slapper av på reinskinnet.

Bildet over er Vonsjøen.

Satte opp teltet på nes nord på Vonsjøen.

Det var stjerneklart i natt også med lit nordlys.

På morgenen 12, april våknet jeg med masse gå lyder utenfor teltet. Det var masse rein som gikk rett utenfor teltet mitt. Reinsdyr har både simlene og bukkene gevir. Mens bukkene feller geviret i november eller desember, feller ikke simlene gevirene før i mai eller juni da kalvene er født. Grunnen til det har at simlene som har kalver i magen skal kunne jage bort bukkene sånn at de får mest mat.

Når jeg gikk ut av teltet gikk de ettervært sin vei.

Jeg har feilberegnet hvor mye mat jeg skulle ha med så jeg har bare 4 brødskiver pluss mat til Frøya igjen. Så i dag har går jeg enten til bilen eller nesten til bilen. Selv om det er ganske langt. jeg må også se hvor langt Frøya også orker.

Nå har jeg kommet meg over tregrensa ikke langt unna der det var så lite snø i Grøtåadalen. Merkelig nok var det mye mer snø her.

Selv om Frøya har gått ganske langt hver dag i snart 4 dager., har hun enda masse energi. Hun går masse frem og tilbake og til sidene. Hun må ihvertfall gått 3 gangers så langt som meg.

Det var bra jeg hadde med solkrem og solbriller. Ellers hadde jeg vært kjempe solbrent med all den solen.

Det var mye lettere å gå på ski når jeg kom høyt oppå fjellet.

Bildet over er tatt litt sør for Rønsjøen.

Frøya har enda masse energi etter å gått over 2 mil i dag.

Jeg gikk til jeg kom til Litle Grøvelsjøen, der satte jeg opp teltet, cirka 7 km unna bilen. Det var masse nordlys i natt. Bildet under er teltet med nordlys i bakgrunnen.

Frøya som strekker seg på morgenen den 13, april. Nå skal jeg gå mot bilen. Det var en kjempefin tur. Det var 85.4 km på 5 dager.

 

Kommentarer