Turer i Børgefjell og Foldereid i vårvarmen.

4. Mai 2018 kjørte jeg, mamma og gammeltante Astrid nordover til Foldereid i Trøndelag for å dra på konfirmasjon til kusinen min Elisabeth. Rett etter konfirmasjonen den 6. mai skal jeg og Frøya på en liten tur til Børgefjell. Det var heldigvis fint vær på konfirmasjonen som man ser på bildet under.

På kvelden etter konfirmasjonen dro jeg og Frøya på tur til Holmtjønna, et lite vann cirka 1 km nord for Foldereid. Vannet ligger i Nordland fylke. Det er det sørligste stedet hvor grensa mellom Trøndelag og Nordland går. Det var enda is på vannet som man ser på bilder over. Men ikke mye is. Det var ikke mye snø heller selv om det bare er 6. Mai, men så er det jo ganske mye kystklima her.

Neste dag gikk jeg en liten tur ved Bogafjellet på andre siden av Follafjorden. Bildet over er regnvær og solnedgang ved Bogafjellet.  Når vi gikk tilbake til bilen var klokka halv 12 og da så jeg en elg på en ås, som man ser på bildet under med elgen i siluett.

Jeg tok også noen bilder av Follabrua om natta med drone, som man ser på bildet over.

8. Mai kjørte vi mot Namsvatnet ved Børgefjell. 3 ganger på veien dit, var det røyer som satt like ved veikanten. Kanskje de har vært på tiurleik. Bildet over ser man en av røyene som jeg så ved veien. Jeg tenkte jeg skulle gå på tur på vestsiden av Namsvatnet denne gangen, siden jeg har gått på østsiden før. Det gikk en anleggsvei på østsiden av vannet som jeg fulgte helt til det sto et skilt adgang forbudt – sprengning pågår. Så jeg parkerte der og gikk videre utenfor veien på ski. Det var sol og varmt vær, så snøen var litt råtten. Isen på Namsvatnet så ikke trygg nok ut til at jeg gikk på den. Bildet under ser man Namsvatnet med Børgefjell i bakgrunnen. 

Jeg satte opp teltet ved en stor gran som man ser på bildet over med Frøya som lager skygge i teltet og meg foran bålet. Frøya skulle merkelig nok oppi et tre som man ser på bildet under. Kanskje hun lukta ryper oppi treet.

Neste dag 9.mai, bursdagen til faren min, var det enda kjempefint vær, og ganske varmt. Bildet over ser man soloppgang over Namsvatnet. Vi gikk videre på ski nordover mot demningen der jeg tenkte å gå over Namsen, men når jeg kom nærmere så det ut som det var masse gravemaskiner og jeg hørte noen pang-lyder derfra. Det er vel de spregning-greiene som det sto på skiltet jeg så i går. Da er det vel ikke mulig å gå over der. Kanskje det går an å gå over lengre nedover Namsen. Så vi gikk videre nedover elva.

Det var mye flomstore bekker som måtte krysses så det tok lang tid å gå på ski. Bildet over ser man jeg bære pulken over en flomstor bekk. Bilder under ser man Namsen. Øverste delen av Namsen ligger i Børgefjell nasjonalpark.

Jeg satte opp teltet ved Namsen. Mens jeg slappa av i teltet kom det en linerle og satte seg oppå taket på teltet som man ser på bildet over. Bildet under ser man jeg pusse tennene rett før jeg går å legger meg i teltet.

Bildet over ser man Namsen tatt fra drona.  Bildet under ser man en fossekall ved namsen.

10. mai gikk vi videre nedover elva.  Når vi gikk nedover elva virka det nesten som vi kom høyere opp i elva siden det ble mindre skog enn lengre opp i elva. Når jeg gikk cirka 3 km nedover elva fra demningen ved Namsvatnet der det var masse skog, så var jeg plutselig over tregrensa selv om jeg er lavere nå enn da. Bildet over er jeg som tar en drikkepause ved en skogklynge i det ellers treløse området. Bilder under ser man en rype fly, det var mer ryper en jeg trodde det skulle være.

Bildet over er jeg som går over en snøbru. Det var mye mindre snø er en ved Namsvatnet. Cirka 1 km sør for Helvetesfossen så jeg en reinsimle med nyfødt kalv. Den dukket opp bare 50 meter unna. Det kan ikke være mer en time siden den ble født siden den gikk så rart. Reinsdyrkalver skal jo lære å gå ganske fort. Og det var enda litt litt av morkaka igjen på mora fra fødselen. Jeg hadde egentlig tenkt å gå videre til Helvetesfossen, men siden reinsimla med kalv var mellom meg og fossen og jeg ville ikke skremme de mens jeg satte jeg opp teltet . Bildet under ser man reinsimla med kalv,

Det var veldig lite snø ved teltplassen som man ser på bildet over. Og jeg kommer visst ikke over Namsen så jeg tror vi går tilbake til bilen i morgen. Bildet under ser man at det er veldig lite snø nedover Namsen også. Merkelig hvor lite snø når det var så mye snø ved Namsvatnet. Vi ligger cirka 50 meter lavere. Jeg skulle ikke tro det har så mye å si.

Bildet over er en enslig furu like ved telt plassen. Bildet under er Frøya med lekeballen.

På morgenen neste dag 11. mai var det overskya med regnbyger. Bildet over er jeg som pakker ned teltet. Bildet under er en furu med regnbue.

Bildet over er noen rein. Vi gikk videre rett mot bilen og tok snarveien over fjellet istedenfor å følge samme vei vi kom. På ettermiddagen begynte det å regne masse og det kom tåke så vi satte opp teltet. Det er over halve veien til bilen. Vi venta på at regn og tåka skulle forsvinne, for det er jo endel stup her. Bildet under er jeg og Frøya ved teltet ovenfor tåka.

Neste dag hadde det slutta å regne å vi fortsatte til bilen i halvveis tåkeland. Bildet over er jeg som tester en snøbru. Den var heldigvis trygg. Bildet under ser man Namsvatnet.

Når vi kjørte på vei tilbake til Foldereid ble det sol og når vi kom til Namsskogan med 20 varmegrader var det kommet små blader på trærne. Det var en elgku med to eldre elgkalver ved E6 som man ser på bildet over. På ettermiddag kom jeg til mormor på Foldereid – jeg kommer til å gå på noen turer på Foldereid før jeg kjører hjemover til Gjelleråsen 15. mai. Det er meldt ganske varmt, cirka 20 grader som er ganske varmt i mai. Neste dag 13. mai gikk jeg og Frøya til Holmtjønna som ligger 1.5 km nord for Foldereid og ligger i Nordland Fylke. Rett ved det sørligste stedet mellom nordland og Trøndelag. Det var ikke is på vannet, men jeg kan ikke fiske siden fiskestanga mi er hjemme på Gjelleråsen. Jeg trodde ikke det skulle være isfritt så jeg tok ikke med fiskestanga. Bildet under er Frøya som har mista ballen sin i en vannpytt ved Holmtjønna. Det var veldig lite snø og litt blader allerede ved Holmtjønna og ganske varm vind. Så det føltes ut som sommer.

Jeg satte soveutstyret ved Holmtjønna mens vi gikk til Storvannet for en tur dit. Bildet over er jeg og Frøya på vei opp til Storvannet med Follafjorden i bakgrunnen. Bildet under ser man humpete terreng ved Storvatnet med fjellet Heilhornet i bakgrunnen.

Bildet over er jeg oppå en stein på Storfjellet vest for Storvatnet med Follafjorden i bakgrunnen. Det var is på Storvatnet, men den så ikke trygg ut.

Vi gikk forbi Storvatnet og forbi Geitvatnet. Og sørover igjen til Holmtjønna om natta. Det var akkurat nok lys midt på natta til at jeg ikke tok fram lommelykta. Bildet under er jeg og Frøya rett før sola går under horisontet. Når vi kom til Holmvatnet tok jeg bare fram soveposen og sov. Det var ganske mye vind, men vinden var ganske varm.

15. mai kjørte jeg sørover mot Foldereid. Veien i Østerdalen og Gudbrandsdalen har vært stengt i mange dager nå, men åpna heldigvis i går. Ellers måtte jeg kanskje kjøre igjennom Sverige. Hvis ikke det er flom der også. Jeg skal jo være med mamma på fjelltur fra 17. mai til 20. mai. Så jeg burde være på Gjelleråsen i morgen 16. mai. Det var ganske varmt ved Trondheimsfjorden cirka 24 varmegrader som er nesten som en varm dag i juli selv om det bare er mai. Det er vel varmen og siden det er masse snø i høyrereliggende skogsområder som gjør at det er flom. På kvelden kom vi til Skardsfjell området, nord for Røros. Der var det 18 varmegrader på kvelden. Og det begynte å bli veldig små blader på trærne allerede. Ifjor når jeg gikk Norge på langs, kom ikke bladene på trærne så mye som nå før 15. juni. Så det er jo en måned tidligere i år. Bildet over er noen laksender på et lite vann jeg sov ved. Bildet under ser man refleksjon fra skyene om natta.

Bildet over ser man enda litt rester av vann fra flommen på jordene ved Glomma. Bildet er tatt fra drone. Og det var veldig mye vind så dronen ville nesten rømme. Det var 26 varmegrader ved Elverum. Jeg kom til Gjelleråsen cirka klokka 17.

Kommentarer