Hundelivlinja på hundekurs i Jotunheimen

Mandag 3. september 2018 kjørte hundelivlinja fra Hardanger folkehøgskole til Sjodalen øst for Jotunheimen. Jeg har ikke bil enda, det får jeg etter høstferien. Så da måtte jeg sitte på en annen elevs bil. Det var 2 av 11 elever som hadde bil. Og så hadde læreren også bil. I tillegg til at vi hadde en skolebil. Så da ble det bare akkurat plass til alle folka og hundene. Vi kjørte innom Voss og handla litt der før vi kjørte videre igjennom Lærdalstunnel – verdens lengste veitunnel på 24.5 km og deretter over Filefjellet. Etter å fylt bensin på Ryfoss øst for Vang hørtes motoren veldig rar ut når Ruth-Mari prøvde å starte bilen. Den klarte akkurat å starte igjen. Så da kjørte vi videre. Da håpet vi bare at det var en engangstilfelle. Ellers får vi problemer med å komme fram. Rett nordøst for Ryfoss skulle det gå en snarvei, men den var stengt på grunn av veiarbeid. Så vi måtte kjøre endel ekstra. Når vi kjørte over Valdresflya var det sol og fint vær. Og da ville alle stoppe for å ta bilder, men etter å tatt bilder, starta Ruth-Mari motoren og da hørtes motoren veldig gal ut. Og den ville ikke starte. Etter å prøvde 5 ganger skjønte vi at den ikke ville starte. Det var heldigvis bare 40 km igjen. Ettervært kom også de andre bilene. Og Victor, en annen elev som har litt mer peiling på motor prøvde å fikse bilen. Etter endel prøving klarte han å gi strøm fra hans bil til Ruth-Mari sin bil og da klarte vi akkurat å få start på den. Så da kunne vi kjøre videre, men vi må jo kjøre tilbake om 5 dager. Heldigvis skal faren til Ruth-Mari komme med ny bil. Bildet under er Victor som prøver å fikse bilen til Ruth-Mari oppå Valdresflya mens Luke, en blanding av gorden og irsk setter og hunden Lego, en jack russell terrier snuser på hverandre.

Etter å pakket ting inn i hyttene på Campingen i Sjodalen og sovet våkna vi og spiste frokost før vi hadde teori med Hundelæreren Tess Erngren. Da var vi inni den Svære Gamma man ser på bildet over. Det må være den største gamma jeg noen gang har sett. Gamma til onkelen min som er i Finnmark er vel bare 10 % av størrelsen av den gamma som var ved Campingen. Mens vi hadde teori kom det en flaggermus inni i hytta, men den kom seg ut ganske fort. Bildet under er flaggermusen som flyr ut av inngangen på gamma.

Etter 3 timers teori inni gamma skulle vi trene hundene triks og lydighet. På kvelden lekte hundene to og to med hverandre. Det man kaller Playmates. Frøya var ikke så veldi interessert i å leke med de andre hundene, hun så en pinne som var mer interessant. Frøya bruker å synes det er morsomt å leke med andre hunder, men ikke denne gangen. Bildet over er Frøya på treningsbanen mens hun ser på pinne. Bildet under er hundene Armani og Ronja som leker.

Bildet over og under er Golden retriverene Nanni og Theo som leker. Bildet under er når de nesten kresja i hverandre.

Seint på kvelden 4. september gikk jeg mot elva Sjoa for å se om det var klarvær nok til å ta stjernebilder. Og det var det som man ser på bildet over med melkeveien. Det var til og med litt nordlys selv om det bare var meldt kp1 på nordlysskalaen. Bildet under ser man meg og nordlyset med Frøya i lyngen litt til venstre for meg. Frøya lekte med ball hele tiden mens jeg tok bilder. Jeg kasta bare ballen mens jeg venta på kamera tok lang exponering. Så henta hun den og satt ved meg. Jeg gikk og la meg kl 01:30. Crika 3-4 timer seinere vokna jeg av at Emma sa at hun så en hytte brenne cirka 30 meter unna hytta vi sov i. Det var ikke i retning hyttene til de andre elevene. Vi gikk ut av hytta. Da så vi at det var en campingvogn som brant. Vi sto bare utenfor hyttene til vi fikk beskjed av hundelivlæreren Elisabeth at vi skulle gå mot elva Sjoa og vente der litt. Der var jo også kameraet mitt siden jeg hadde hatt kameraet ved elva for å ta en timelapse av nordlyset. Etter en stund gikk vi tilbake til hyttene. Da fikk vi beskjed at det heldigvis ikke var noen i campingvogna når den brant opp. Så det var ingen som døde. Det var faktisk en av de første nettene siden våren det ikke var noen som sov i den campingen, så det var litt flaks.

Bildet over ser man restene etter den brente campingvognen med en annen campingvogn like ved. Skiltet på den var svidd og smeltet litt. Midt på dagen 5. september kjørte vi til Vargebakkan like nord for Valdresflya. Der skulle vi hundelivfolka og Tess Erngren gå en liten tur i Leirungsdalen. Bildet under er 3 rein i Leirungsdalen.

Vi gikk over brua som gikk over Leirungsåe og videre på vestsiden av elva til vi tok en liten pause før vi gikk tilbake. Bildet over er 8 av 11 av hundelivfolka med Surtingssua i bagrunnen. Bildet under er Ottar og hunden Mio, en engelsk staff.

Etter å gått tilbake til bilen kjørte vi med den bilen som hadde svakt batteri hvor vi kjørte til bensinstasjonen og matbutikken i Heidalen siden bilen var nesten tom for bensin. Etter å handla og fylt bensin kjørte vi tilbake. Og da var det mye oppoverbake og bilen klarte ettervært ikke å kjøre fortere enn 20 km i timen. Og så ble bakken enda brattere. Og bilen klarte ikke mer så da var det full stopp på motoren. Og det var cirka 20 km igjen. Da kom Victors bil og da fant vi ut at bilen måtte taues hele veien. Det var ganske kort tau så vi måtte kjøre veldig sakte. Bildet under ser man Victors bil som tauer bilen til Ruth-mari som jeg var på. Bildet over ser man 4 hundefolk som går over gjerde.

På morgenen torsdag 6. september lekte Frøya med Armani som man ser på bildet over med Victor til venstre. De virka som de likte å leke med verandre. Bildet under er golden retriver gjengen som bader. Det er to golden retriever på Hundelivlinja.

 

Etter litt teori om regler og hundens biologi prøvde hundene seg på blodspor, som man ser på bildet over med hunden Lego. Neste dag fredag 7. september pakket vi ut av hyttene og vaska før vi tok siste dags Teori. Teorien handla om hundens språk. Da lærte jeg mye som jeg ikke viste fra før om hundespråk. Jeg har lært mye om hund på de dagene i Sjodalen på hundkurset. Etter teorien måtte vi kjøre hjem til skolen. Da hadde heldigvis Ruth-Mari fått ny bil av faren sin. Så da gikk bilturen hjem helt greit uten motorproblemer.

Under er et galleri med flere bilder fra turen

« 1 av 4 »

Kommentarer