Vårtur i Femundsmarka og sol i april 2018

10. april 2018 kjørte jeg og Frøya fra Jessheim til Elgå ved Femunden. Det er meldt sol i over en uke. Så da må jeg jo nesten på tur. Vi kom til Elgå på ettermiddagen 3 timer før solnedgang og satte opp teltet ved Langodden som man ser på bildet under.

Ifølge http://www.aurora-service.eu er det meldt 5 på nordlysskalaen natta til 11. april. Og når natta kom kom nordlyset fram som man ser på bildet over med teltetved Femunden på Langneset. Det var 16 kuldegrader i natt så det er ganske kaldt om natta enda, men det blir nok varmt nok sola kommer opp. Neste dag 11. april var det sol og vi gikk videre nordover langs Femunden. Det skal være en åpen statskoghytte ved navn Røosbua som er 20 km til som vi skal prøve å gå til. Det var en merka skuterløype langs Femunden som jeg kunne følge. Utenfor sporet sank man 15 cm i snø. Bildet under ser man meg og Frøya på Skuterløypa på Femunden.

 

Når vi kom til Røosbua var det folk der. Så vi gikk videre inn i skogen til Starrhåen ved elva Røa der jeg satte opp teltet. Bildet over ser man skyggen av meg, Frøya og pulken med Røosbua i bakgrunnen. Bildet under ser man teltet ved Starrhåen.

Neste dag 12. april prøvde jeg å bore hull i isen på Starrhåen for å fiske, men jeg fant bare bunnen hver gang selv etter å ha prøvd 10 ganger ganger på vannet. Det var heldigvis mudder og ikke stein som jeg bora i.  Ved Starrhåen går det en bru over elva Røa. Og den var akkurat brei nok til å ta puken over, men brua svingte  flere ganger, men det gikk akkurat. Bildet under ser man jeg som tar pulken over brua.

Vi gikk oppover langs Røa der det var noen veldig gamle skuterspor som vi fulgte. Der var snøen hardere enn utenfor, men fortsatt gikk man 10-20 cm ned i snøen mens vi gikk. Og det var ganske humpete. Etter å gått 4 km kom vi til en mye ferskere skuterløype som var kjempelett å gå i forhold. Så da gikk det nok 5 ganger så fort. Bildet over er vi som går oppover Røa. Like ved Nedre Roasten skulle det være en åpen koie med navn Roastkoia, men etter å lett en stund fant jeg den ikke. Det står hvor den er på kartet, men jeg finner den ikke. Selv når jeg er akkurat der den skal være på gpsen på mobilen, så fant jeg den ikke. Så da gikk vi heller til Roastbua som ligger der Røa renner ut i Øvre Roasten. Bildet under ser man en lavskrike som er en veldig nyskjerrig kråkefugl som jeg så ved Røa.

Når vi kom til Roasbua var de samme folka som var i den hytta som jeg tenkte å overnatte i går. Så da blir det telt denne natta, men det gjør ikke så mye. Nå på våren er det jo ganske greit selv om det er 15 kuldegrader om natta blir det fort varmt når sola kommer opp. Da blir det jo ofte for varmt. Så jeg satte opp teltet 500 meter nordvest for Roastbua. Bildet over er solnedgang over Øvre Roasten med meg og Frøya som fisker på kvelden. Maggoten hadde daua i kulden om natta. Jeg burde kanskje ha maggoten i soveposen så den ikke fryser ihjel, men det var for seint. Jeg veit ikke om fisken biter mindre med dau maggot. Jeg tror ikke den biter like bra ihvertfall. Bildet under ser man teltet om natta like ved Roastbua.

Neste dag var det enda kjempefint vær og ganske varmt om dagen – cirka 5 varmegrader. Det var noen sangsvaner som fløy over Røa og Roasten som man ser på bildet over. Bildet under ser man jeg som fisker. Mens jeg fisker kaster jeg ballen til Frøya. Det synes Frøya er morsomt. Det ble ikke noe napp i dag heller. Kanskje fisken ikke vil ha dau maggot.

De som sov i Roastbua i natt gikk videre til Kløfthåbua. Så da ble Roastbua ledig. Ifølge hytteboka hadde det ikke vært noen her siden påska så det ernok ikke vanligvis så mye folk. Det var bare jeg som hadde uflaks at det var folk her i går. Det var mye mer snø er nå en når jeg var her for 2 år siden da det var masse bart rundt hytta og mesteparten av bukta ved Roastbua var isfri. Nå var det bare isfritt der elva rant ut. Som man ser på bildet under. Bildet over er jeg som hogger ved ved Roastbua.

Bildet over og under er Frøya som leker med ball utenfor Roastbua.

Bildet over ser man solnedgang over Øvre Roasten. Bildet under ser man Roastbua om natta med litt nordlys og to sattelitter som krysser hverandre på himmelen.

På morgenen neste dag var det merkelig nok en kjøttmeis som prøvde å komme inn i hytta. Som man ser på bildet over så var det en sprekk som den prøvde å komme igjennom. Den prøvde sikkert 50 ganger før den ga opp siden sprekken var for liten til at den kom inn. Kanskje det lukta mat. Neste dag 14. april gikk vi sørøstover mot Vonsjøområdet. Det var ganske varmt og oppoverbakke så svetten rant. Bildet under ser man meg og Frøya i Grøtådalen i varmen.

Vi gikk til Stortjønna like vest for Vonsjøen der jeg satte opp teltet som man ser på bildet over når jeg spiser røyka lakse på brød. Bildet under ser man en ballgal hund.

Det var litt nordlys i natt også selv om det ikke var meldt nordlys. Jeg synes det er mye vanligere å se nordlys i Femundsmarka enn i Oslomarka. Sikkert fordi det er litt lengre nord. Bildet over ser man teltet med nordlys. Bildet under ser man meg og Frøya ved teltet på morgenen 15. april

Vi gikk videre mot Røvolstjønna 15. april. Det var endel rein mellom Grøtådalen og Røvolstjønna som man ser på bildet under. Bildet over ser man meg og Frøya ved Store Svuku 1416 moh i bakgrunnen.

Bildet over tror jeg er en vipefugl. Vi satte opp teltet ved Røvolstjønnan som er cirka 20 km unna Elgå så jeg tror vi drar tilbake til bilen i morgen. Parkering tiden går jo ut 17. april. Bildet under ser man teltet ved Røvollstjønna i solnedgang.

Bildet over er teltet ved Røvollstjønna. Bildet under ser man soloppgang over Røvola.

Jeg fiska i Røvolstjønna der det skal være bra med røye, men ingenting nappa. Bildet over og under er skygger fra trærne siden sola er lav på morgenen.

Bildet over er Frøya ved noen reinspor ved Røvolstjønna. I dag 16. april går vi til Elgå som er cirka 21 km å gå. Det er enda ganske fint vær som man ser på bildet under når jeg tar en drikkepause mens Frøya ser på rein.

 

Vi gikk sørover opp til Falkefangerhøgda og når vi begynte å gå ned i skogen på andre siden var snøen veldig råtten. Det gikk noen skuterspor jeg kunne følge, men snøen var så råtten at vi gikk igjennom hele tiden uansett. Så det var veldig tungt å gå og etter å ha brukt 2 timer på å gå 2 km kom vi til skogsbilveien som går mellom Svukuriset og Elgå. Og den var nesten helt bar. Og jeg kan jo ikke slepe pulken på veien der. Så jeg måtte dra pulken på kanten av veien. Når vi kom til der veien går ned til Femunden gikk vi på Femunden de siste 7 km til Elgå. Vi kom frem rett før sola går ned som man ser på bildet over med  solnedgang over Femunden like ved Elgå og med fjellet Sålekinna på 1591 moh på andre siden av Femunden. Det var mye rein på veien mellom Elgå og Drevsjøen. Og i Engerdalen gikk det en stor rådyrbukk over isen på elva Engeråa som man ser på bildet under.

 

Kommentarer